Kommentar till Liljeholmens utveckling

Liljeholmen väntas bli ännu mer exploaterad. Redan idag finns det en galleria och det är synd att man började i den änden. Det finns fler saker en stadsdel kan bli känd för. När en galleria får utmärka en stadsdel bildas ett skevt rörelsemönster. Massor av folk på dagen och desto mindre på kvällen. Men det går att åtgärda och det handlar om att skapa sociala ytor. Café, teatrar, sysselsättning för ungdomar, samlingslokaler. Liljeholmen behöver kompenseras med detta.

Det är ett positivt med tillskott av bostäder i en stad där vi har 330.000 medborgare i bostadskö. Men det måste planeras med omsorg och utifrån medborgarnas villkor och inte utifrån byggherrarnas intresse. Det första som behövs göras är att reservera gröna och sociala ytor. Strandskyddet runt trekanten får under inga omständigheter förbises. Trekanten kommer att bli allt viktigare för boende och de som besöker Liljeholmen. Just nu pågår ytterligare exploatering kring hela Liljeholmskajen. I Marievik som bara består av kontor finns nu också intresse av att bygga bostäder. Det är mycket positivt med tanke på att allt annars är kontor här. Endast kontor skapar ju en otryggt och tråkigt ökenstad på kvällen. Vänsterpartiet ställde sig positiva till lägenhetstillskotten i Marievik som var uppe i stadsbyggnadsnämnden den 12/5. Vi vill även att huset längst ut i hörnet som väter mot Hornstull också skulle bli bostäder (delområde sex). Vi ville inte heller att något hus skulle byggas på Marieviks ende grönyta (delområde tre). Det huset borde utgå därför att de som flyttar in kommer behöva tillgång till någon grön park nära.

Varför det går att exploatera så mycket i Liljeholmen handlar till stor del om den goda kollektivtrafiken. Det motiverar också att parkeringstalen ska hållas nere och att bilens framkomlighet begränsas. Under all kritik är däremot cykelvägar runt Liljeholmen. Ta exemplet på morgonen när folk är på väg till arbetet och de cyklar och går under Södertäljevägen. Inte nog med att vägen är fullständigt otillgänglig och smal med hinder och snirklar. De tusentals medborgare som tar sig denna väg till jobbet måste korsa de tusentals cyklister som är på väg upp mot liljeholmsbron och in på söder. Smartare lösningar än så måste till. Men cykel- och gångtrafikanter är inget borgarna prioriteter. Jag mins att borgarna förra mandatperioden satsade 15 miljoner på cykeltrafikanter per år, det kan jämföras med deras förbifart som kostar minst 30 miljarder.   

Vid nybyggen är det viktigt att staden ställer krav på byggherrar att de byggs hyresrätter. Som det ser ut nu så håller Liljeholmen på att förvandlas till ett mycket attraktivt område med skyhöga bostadspriser. Om in och utflytning regleras efter den plånbok man har kommer blir staden segregerad, monoton och tråkig. Det är inte önskvärt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s