Överdäckning av E4:an vid Skärholmen

Skärholmens centrum har utvecklats till ett enormt handelscentrum där den som har bil kan komma och shoppa loss på helgerna. Trevligt i många hänseenden. Men det har några negativa effekter som det gäller att arbeta med för att klara miljökraven, skapa hållbara trafiklösningar och för att ordna en god boendemiljö.

Det är nödvändigt att göra något åt centrum som idag lever under dagen med besökare och dramatiskt förändras på kvällen när endast boende rör sig i området. Under lång tid har centrumets sociala funktioner spelats ned. Exempelvis står de fontäner där det är tänkt att ha vatten under sommarhalvåret och skridskoåkning under vinterhalvåret som finns mitt i centrum oftast täckta med svarta skivor. Tillökningen av sociala ytor behövs i Skärholmen och ett arbete med att överdäcka E 4 kan innebära nya grepp över stadsdelen då stora ytor frigörs.

Detta ärende diskuterades på stadsbyggnadsnämnden idag. Tyvärr var budskapet trevande. För dyrt att gräva ned E 4:an djupare så att farligt gods kan transporteras här och bostäder byggas ovan. För dyrt att däcka över E 4:an och endast bygga sociala ytor ovanför. Det sistnämnde är ju enklare men kommer förmodligen sakna medfinansiering från privata aktörer. Men det är viktigt att fortsätta utreda hur en överdäckning/nedgrävning av E 4:an kan genomföras och vad kostnaderna kan bli så att det politiskt går att prioritera detta projekt bland andra.

Det är också helt nödvändigt att tänka nytt kring Skärholmens trafiklösningar. Idag är området utformat för bilen och än mer bilar blir det om förbifarten byggs. Åtgärderna i området måste därför ha som utgångspunkt att bryta denna utveckling ochskapa en stadsmiljö med goda förbindelser för såväl gående cyklister som för kollektivtrafiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s