Kommunikationsplan eller munkavle?

Idag har vi remiss på stadens kommunikationsplan i stadsdelsnämnden. Frågan är om det faktiskt är en kommunikationsplan eller en munkavle? Kommunikationsplan är så klart bra för att förtydliga vad staden kan erbjuda och stärka medborgarnas kunskaper om staden. Staden ska vara en informerande stad. Men staden får inte kommunicera sitt budskap som ett företag. Stadens uppgift är att ge de rättigheter till medborgarna som de har betalat genom skatt för att bli genomföra. Staden är till för medborgarna och medborgarna måste kunna få möjlighet att göra objektiva bedömningar av hur verksamheter sköts. På samma sätt är medborgarna ansvariga för att ta till sig information för att var fjärde år göra bedömningen om huruvida de styrande skött sitt uppdrag eller inte. Kommunikationen, i en stad, måste därför vara till för att informera medborgare inte för att skydda staden som sådan. Något sådant egenvärde finns inte i en demokratiskt styrd organisation. Vi saknar en analys av detta i kommunikationsplanen.

Vi ställer oss också mycket kritiska till målet “attityden till visionen om ett Stockholm i världsklass och den växande staden är positiv”. Som ett nytt nyckeltal anges ”andel medarbetare som har en positiv attityd till visionen” – en vision som är den styrande alliansens politiska dokument. Vi tycker inte att det hör hemma i stadens kommunikationsplan.

Dessutom tycker vi att det ska finnas med en riskanalys över hur meddelarskyddet bevaras och förstärks. Det är en mycket västäntlig kommunikationsmöjlighet som verkligen hör till en demokratisk organisation. Och även om detta är reglerat på annat håll så vet vi att meddelarskyddet förstärks eller försvagas beroende på organisationens signaler av tolerans och uppmuntran av detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s