(V)i fick gerhör om bemötande av hbt-personer som har kontakt med stadsdelsförvaltnigen

Vänsterpartiet lämnade in förljande skrivels till stadsdelsnämnden som positivt nog ställde sig bakom. Skrivelsen lämnas då som uppdrag till förvaltningen att i första hand utreda.

–          Vilken kompetens har personalen inom äldreomsorgen att på bästa möjliga sätt kunna bemöta äldre hbt-personer som under sin livstid ofta varit tvungna att dölja sin läggning?

–          Vilken beredskap har personalen inom individ- och familjeomsorgen att med respekt kunna bemöta samkönade par och ensamstående hbt-personer?

–          Hur uppmärksammar personalen på förskolorna att det finns många barn som lever i så kallade regnbågsfamiljer?

–          På vilket sätt har man ett hbt-perspektiv i stadsdelens externa och interna information?  Förekommer även samkönade par i de bild- och textmaterial som produceras?

–          Får stadsdelsnämndens personal utbildning i hbt-kunskap?  Hur sker detta i så fall?

–          Har hbt-frågor en självklar plats i preventionsenheten fält och fritids arbete? 

–          Har förvaltningen beredskap för att möta hbt-personer inom miljöer med historia från andra delar av världen och då i synnerhet i miljöer där så kallad ”heder” förekommer? 

Hösten 2011 har Stockholms läns landsting antagit en hbt-policy.  Programmet har tre övergripande mål: synliggörande, kompetens och bemötande.  För varje mål har man en vision, en definition av hur målet nås samt ett antal indikatorer.  Stockholms stad har en del att lära av landstingets hbt-policy.

Stadsdelsförvaltningen bör kontakta landstinget för att hämta mera kunskaper om SLL:s hbt-policy.  Förvaltningen bör även kontakta Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (RFSL) och diskutera en samverkan kring en kompetensutveckling för stadsdelsförvaltningens personal och även för stadsdelsnämnden.  RFSL har en ungdomsverksamhet som bör vara en naturlig samverkanspartner för stadsdelens preventionsenhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s