Vänsterpartiet går mot strömmen och tar strid för allas rätt till ett bra boende, även när staden växer

Läs min och Marias replik i DN.
Björn Ljung och Ann-Katrin Åslund skriver på DN Debatt (2/2) att de vill ”lätta” på byggregler för exempelvis bullernormer och tillgänglighetskrav.

Resonemanget är naturligtvis extremt provocerande. Det är klart vi ska bygga billiga bostäder och studentbostäder som är tillgängliga för alla. Allas rätt till fungerande bostad under studenttiden är dessutom nära förbundet med allas rätt att studera. Boendet gör studietiden praktiskt möjlig. Hur skulle det se ut om vissa inte kunde flytta in i en viss bostad eller inte kunde gå på en studentfest bara för att huset inte är tillgängligt? Det skulle bli ett väldigt orättvist samhälle.

Buller är en växande utmaning att hantera i en storstad. Det hanteras främst genom att minska bilismen och genom byggtekniska lösningar. Bullernormen är ett tak för hur mycket stress och ohälsa i samband med buller som vi kan acceptera för boende i en storstad. Det vore oklokt att, som FP föreslår, ta bort eller förändra bullernormen. Det får inte vara så att en student med funktionsnedsättning inte kan bo eller umgås med sina studiekamrater, för att bostaden eller festlokalen inte är tillgänglighetsanpassad. Hur går det ihop med individens lika värde?

Regeljusteringar som FP föreslår skapar ett orättvist samhälle och ger en försumbar effekt på bostadskostnaderna och byggtakten. Är det fler billiga bostäder man vill bygga så ska staden istället markanvisa mer, ge direktiv till de kommunala bostadsbolagen att bygga billigt och be regeringen att reformera den ojämlika beskattning som sker mellan hyresrätter och bostadsrätter.

Sebastian Wiklund (V) ers. stadsbyggnadsnämnden
Maria Hannäs (V) led. stadsbyggnadsnämnden

En reaktion på ”Vänsterpartiet går mot strömmen och tar strid för allas rätt till ett bra boende, även när staden växer

  1. Björn

    Sunt ställningstagande!
    Skönt att några står upp för att inte alltid välja den slimmade och förenklade företagsanpassningen utan kämpar vidare för innvånarna.
    Oavsett inkomst!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s