(V)i vill bygga mellan Vällingby-Grimsta och däcka över Bergslagsvägen

Så här skriver (V)i i vår budget om överdäckning och bostadsbyggande, vi vill finansiera detta genom vår bostadsmiljard. Nedan kommer också en artikel på vår idé i Mitti Västerort.

En vackrare och hälsosammare stad, samtidigt som vi bygger fler bostäder

För att klara ett ökat byggande måste vi våga göra satsningar som frigör utrymme för exploatering. Vi vill därför avsätta delar av vår bostadsmiljard till att gräva ned vägar i Stockholm. Förutom att det frigör utrymme för att bygga bostäder på, så leder detta också till bättre stadsmiljö. Vi har tittat närmare på Bergslagsvägen mellan Grimsta och Vällingby. På en sträcka på 500 meter, som är etapp ett, kan vi få in 1250 lägen heter med en genomsnittlig storlek på 80 kvadratmeter och en bebyggelsetäthet som ger luft och utrymme för solinsläpp mellan husen. Med en sådan investering kan vi koppla ihop Grimsta med Vällingby. Boende i Vällingby får bättre tillgång till Grimstaskogen och boende i Grimsta får bättre tillgång till Vällingbys service. Att förtätning görs i Västerort bidrar till att något rätta till obalanserna i tillgång till naturområden och tidigare förtätningar som oftare gjorts i Söderort och innerstaden.

I andra städer har förtätning gjorts i större omfattning. Överdäckningar som vi föreslår är infrastruktursatsningar för att skapa hälsosammare stadsmiljö och bostäder. Det gör det möjligt med tätare bebyggelse genom att ta i anspråk mark som idag ockuperas av bilen. Detta kräver att vi investerar i vårt framtida Stockholm. En del av finansieringen kan tas av kommersiella lokaler. Resterande kostnader tar staden från sin investeringsbudget då det är ett allmänintresse att förbättra

Stockholms stadsmiljö och förtäta staden. Hyresrätterna som kan byggas i samband med investeringen ska inte kostnadsmässigt belastas av överdäckningen.

20131106-220034.jpg

En reaktion på ”(V)i vill bygga mellan Vällingby-Grimsta och däcka över Bergslagsvägen

 1. Anders Gardebring

  Hej!
  Överdäckningar är ett strålande initiativ.
  Men denna skrivning oroar mig: ”en bebyggelsetäthet som ger luft och utrymme för solinsläpp mellan husen.”
  Det här är för mig tydliga modernistiska tankar. Modernismens sociala ingenjörskonst har sitt ursprung i början av förra seklet. Den är allt annat än relevant för dagens behov, krav och önskemål.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s