Nu bygger vi 2500 nya bostäder

Idag fattas beslut i Stockholms stads stadsbyggnadsnämnd att bygga 2500 bostäder i områdena Hammarbyhöjden och Björkhagen. Det är ett bra beslut som innebär ett stort tillskott av nya hyresbostäder. Det är också ett steg på vägen att nå vårt mål om att bygga 40 000 bostäder till 2020.

Målet är högt satt och det är för att behovet av bostäder är stort. I det här bygget ska en stor andel av bebyggelsen vara hyresrätter. För oss har det varit viktigt att slå fast att allmännyttan ska ha en central roll och att det ska byggas bostäder där stockholmarna har råd att bo. Det har också varit viktigt att säkra att bebyggelsen på Nytorps gärde tar hänsyn till att gärdet används av allmänheten. Detta kommer ske och det är vi nöjda med. Bland annat ska bebyggelsen i parken på den norra sidan av gärdet minska och en lösning där vägar inte dras längs med gärdets kant utarbetas under planarbetet.

Det har varit mycket debatt inför beslutet att bygga bostäder på de här platserna. Men det förslag som nu läggs fram är väl genomarbetat och en avsevärd förbättring från det förslag den borgerliga majoriteten tidigare gick fram med. I bostadsbristens Stockholm krävs det av oss politiker att ta ansvar för bostadsbyggandet. Bostadsbristen har oacceptabla sociala konsekvenser, bland annat ökad risk för hemlöshet. Detta kan vi inte blunda för.

Det här är ett väldigt stort projekt med många nya bostäder och det är viktigt att det blir bra. Med de förbättringar som har gjorts kan vi nu få en mer hållbar stadsdel som tar hänsyn till vikten av sociala mötesplatser, samtidigt som vi får ett mycket stort tillskott av nya bostäder. Det är bra för Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s