Tomma tunnor skramlar mest

På dagens möte med kommunfullmäktige tar vi ett beslut om att bygga 150 hyresrätter i Hagastaden. För oss i Vänsterpartiet är det självklart att bygga en blandad stad även i innerstan. Men den borgerliga oppositionen famlar ordentligt bland argumenten och visar återigen sitt totala ointresse för att bygga hyresrätter. Låt mig utveckla.

Under förra mandatperioderna tog de borgerliga partierna ett principbeslut om att all mark i den nya stadsdelen Hagastaden ska säljas. Friköpt mark innebär i Stockholm att det blir bostadsrätter eftersom inga hyresrättsprojekt kan finansieras med så dyra markkostnader. De är alltså helt öppna med att de bara vill ha bostadsrätter i Hagastaden. Samtidigt så talar de sig varma för den blandade staden, med hyresrätter såväl som bostadsrätter i alla områden. Det går inte ihop. 

Vi har rivit upp principbeslutet om att kategoriskt sälja all mark och verkar nu för att kunna bygga hyresrätter även i en ny innerstadsdel. Det är självklart för oss.

Men tyvärr slutar det inte där. De säger sig vara väldigt bekymrade över att staden får in mindre intäkter när vi markanvisar hyresrätter i attraktiva lägen. Samtidigt är de kategoriskt emot att höja tomträttsavgälden i dessa områden vilket skulle minska det intäktsbortfallet. Detta har de gjort ett stort nummer av på senare tid.

Summan av kardemumman: de borgerliga partierna, med Moderaterna i spetsen, har inga förslag på hur de ska bygga hyresrätter i innerstan. Allt deras snack om en blandad stad är bara tomma ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s